Cumartesi, Ocak 29, 2011

Haftasonu ne yapsak diyenlere...

Durma paylaş!

Bir haftasonu daha geldi ve herkes ne yapsak derdinde. Ben bir öneride bulunayım dedim sizler için. Haftasonunu maç izleyerek ve nargile içerek geçirmek isterseniz sizlere Ali Baba Nargile Kafe'ye gitmenizi öneririm. Ali Baba çok meşhur bir mekan, özellikle nargilesi ile. Mekan aynı zamanda çok da otantik özelliklere sahip. Duvarlarında ise bir sürü ünlü ve devlet adamının mekanda çekilmiş fotoğraflarını görmek mümkün.


Fiyatlar açısından çok da uçuk kaçık bir listeye sahip olmasa da ısrarcı garsonlar arada rahatsız ediyor. "Çay içer misiniz?" ve "Bir şey ister misiniz?" soruları devamlı kulaklarınızda :) Ama nargilenin köz yenilemesi ise mükemmel. Resmen verdiğiniz paranın kat be kat karşılığını alıyorsunuz. Gerek tat gerek de süre bakımından nargilesi bugüne kadar gördüğüm en güzel nargile diyebilirim.

Mekan Tophane'de bulunuyor ve ulaşımı çok kolay. Zeytinburnu-Kabataş tramvay hattında bulunan Tophane durağında inip denize doğru yürürseniz karşınızda bulacaksınız Ali Baba'yı.

Sizlerden fikirlerinizi bekliyorum, eğer gidip nargilesini tadarsanız görüşlerinizi paylaşmayı unutmayın.

Perşembe, Ocak 27, 2011

Maskeliler

Durma paylaş!

Bu aralar tüm gönderilerim tiyatro ile ilgili. Doğrusunu söylemek gerekirse bunun sebebi haftasonlarımı tiyatrolarda geçirmeyi tercih etmem. Bu seferki yazım Devlet Tiyatrosu ile ilgili değil. Hazır İstanbul'a gelmişken farklı seçenekleri değerlendirmek lazım dedim ve evime en yakın sahne olan İstanbul Şehir Tiyatroları'nın F. Reşat Nuri Sahnesi'ne "Maskeliler"i izlemek için gittim.


Oyunda Sedar Orçin, Levent Üzümcü ve Mehmet Gürhan rol almakta. "Maskeliler"in konusuna gelirsek, Filistinli üç erkek kardeşin, savaşın ortasında yaşadıkları hesaplaşma süreci diyebiliriz. Maskeliler ayrıca, savaşın, kardeşlik bağlarını bile koparan ezici baskısına, insanları nefret ve şiddet içinde birbirlerinden uzaklaştırmasına çok iyi bir örnek olarak ve ilk kez bir “karşı bakışla” işlenerek sahneleniyor.

Seyircinin kafasında bir sorgulama süreci başlatılabilecek kadar gerilimli, güncel ve politik bir oyun MASKELİLER..

Oyunda en çok ilgimi çeken sahnenin düzeniydi. Çok iyi bir dekor yapılmış, ayrıca sahnede yer alan canlı hayvanlar ise başka bir ilgi çekici noktaydı.


Birazda İBB Şehir Tiyatroalrı'nın kendi sitesinde yer alan açıklamalara bakalım:

Yıl 1990. Yer Filistin... İsrail tarafından işgal edilmiş Samarya'da bir köy. Özelinde İsrail-Filistin Savaşı'ndan hareketle, savaşların yarattığı kuşku, nefret ve şiddet toplumunda, bireylerin acıları, yok olan sevgileri, dostlukları. Hayatta kalabilmek için yapılan uzlaşmalar. Bu uzlaşmalar nerede son buluyor? İşbirlikçilik nerede başlıyor? Maskeliler, üç erkek kardeşin birbiriyle hesaplaştıkları savaş ortamında bir kardeşlik öyküsünü anlatıyor. Seyircinin kafasında bir sorgulama süreci başlatılabilecek kadar gerilimli, güncel ve politik bir oyun olan Maskeliler, temalarını Filistin gerçekliğinde, üstelik bir İsraillinin kaleminden aktarıyor.

Hepinize iyi seyirler diyorum ve "Maskeliler" ile ilgili görüşlerinizi bekliyorum...

facebook'ta paylaş!