Perşembe, Temmuz 21, 2011

Evin ortasında havuz keyfi

Erzincan'da bir vatandaş kavurucu sıcaklara ilginç bir çözüm buldu.


NOT: Bu haber alıntıdır.


Erdin Yılmaz Peker, iki yıl önce Cumhuriyet Mahallesi 429 Sokak numara 23’te depreme dayanıklı, 160 metrekarelik tek katlı müstakil ev yaptırdı.

Peker, 3 oda, 1 salondan oluşan evin 40 metrekarelik salonunundan ayırdığı 21 metrekarelik bölümünü ise 35 metreküp su alan havuza dönüştürdü.

Peker, kış mevsiminde şark köşesi olarak kullandığı havuzun suyunu haftada bir değiştiriyor.


Evde havuz olması nedeniyle misafirlerinin hiç eksik olmadığını belirten Peker, şunları söyledi:


"Havuz daha çok evin dışında yapılıyor. Ben de evi yaptırırken önce bahçe içine düşündüm. Ancak bahçede temiz tutmak mümkün değil. Bu nedenle salondan bir bölümü havuz için yaptırdım. Böylelikle yazın serinleyebileceğimiz bir ortam oluştu. Kışın da bu alanı şark köşesi olarak değerlendiriyoruz. İşten geç geliyorum. Havalarda oldukça sıcak hemen salondan havuza geçip serinliyorum. Arsası ile birlikte 215 bin liraya mal olan evi satarsam, dubleks ev yapacak ve havuzu üst kata taşıyacağım."




facebook'ta paylaş

Pazartesi, Temmuz 18, 2011

PKK’ya katılan ancak 7.2 yıl yaşıyor!

PKK’nın dağ kadrosuna ilişkin ilk akademik çalışmanın verileri ortaya çıktı. Genelkurmay eski Başkanı Başbuğ’un da alıntı yaptığı rapora göre dağdaki terörist ortalama 7.2 yıl yaşıyor, ölüm yaş ortalaması ise 26.3.


NOT: Bu haber alıntıdır.

Son eyleminde 13 askeri şehit eden PKK ilk eylemini 1984 yılında yaptı. Eruh’taki baskından bu yana tam 27 yıl geçti. Peki kim bu PKK’lılar? Bu soruya ilk kez akademik bir çalışmada yanıt verildi. 2009 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ yaptığı bir konuşmada ve son olarak yazdığı kitabında Türkiye Ekonomi Politikalar Araştırma Vakfı tarafından yapılan çalışmadan alıntılar yaptı. Vatan gazetesi, Nihat Ali Özcan’ın koordinatörlüğünde 2008-2009 yılları arasında hazırlanan çalışmanın detaylarına ulaştı.


DAĞA ÇIKMA YAŞI 15

Araştırmanın en çarpıcı sonucu çocuklarla ilgili. Örgüte katılım 15’inde başlıyor, en fazla katılım yüzde 15 ile 17 yaşında. Özcan özellikle taş atan çocuklara dikkat çekiyor: “15 yaşında bir çocuğun eğer abisi, ablası hayatını kaybsetmemişse; intikam duygusuyla hareket etmiyorsa en az 2 yıl propaganda etkisinde kalmış olmalı. Bu da propagandanın 13 yaşında başladığını gösteriyor. Bir başka ifadeyle taş atan çocuklar PKK’nın dağ kadrosu için havuz görevi görüyor. PKK ile taş atan çocukların bağlantısı kesildiğinde, PKK’nın insan kaynağı da büyük oranda kesilmiş olur.”

BÜYÜK ŞEHİRLER ASKERLİK ŞUBESİ GİBİ

Araştırmaya göre katılımın yüzde 61’i Türkiye içinden, yüzde 39’u ise yurtdışından. Türkiye’de İstanbul yüzde 20 ile birinci sırada. Özcan bu durumu şöyle açıklıyor: “Büyük illeri PKK, askerlik şubesi gibi kullanıyor. Örneğin İzmir doğumlu olup örgütün dağ kadrosuna katılanların oranı çok düşük. Ama teröristlerin yüzde 6’sı buradan örgüte katılıyor. Örgüt büyük illere sanki bir network kurmuş ve girişler burada açılan kapılandan sağlanıyor.”

HAKKARİ GERÇEĞİ

Katılımlarda ise yüzde 17 ile Diyarbakır birinci sırada. Mardin yüzde 12 oranına sahip. Hakkari yüzde 9 ile üçüncü. Ancak burada Nihat Ali Özcan Hakkari’ye ayrı bir parantez açıyor: “Hakkari’nin 2009 yılında nüfusu yaklaşık 250 bin. Ancak katılımın yüzde 9’u bu ilden. Oysa birinci olan Diyarbakır’ın aynı dönemde nüfusu yaklaşık 1 milyon 500 bin. Bu verilere göre Hakkari, coğrafi olarak izole olmuş bir il diyebiliriz. Kapalı coğrafyası yüzünden bu sonuç ortaya çıkıyor. Hatta Türkiye’ye değil, Irak ve İran ile daha fazla entegrasyonu bile var diyebiliriz.” İstanbul yüzde 3 ile 9. sırada.

KADINLAR 9.5 YIL YAŞIYOR

PKK’nın dağ kadrosuna katılan bir terörist ortalama 7.2 yıl yaşıyor. Kadınlarda bu süre 9.5 yıl olurken erkeklerde 6.9 yıla iniyor. Örgütteki ölüm yaş ortalaması ise 26.3. Verilerin temelini ise çatışmalar ve dağ yaşamının zorlukları oluşturuyor.

KADINLAR MARDİN’DEN GELİYOR

PKK’nın dağ kadrosuna katılımda, kadınların doğum yerlerine bakıldığında, Hakkari ve Mardin dikkat çekiyor. Özcan, ağır ekonomik ve sosyal baskı yüzünden katılımların bu illerde yüksek olmasına dikkat çekiyor.

YÜZDE 11 KADIN 5’TE BİRİ YABANCI

Dağ kadrosunun yüzde 25’i yabancı. Yüzde 47 İranlı, 39 Suriyeli, 10 Iraklı, 3 Avrupalı. Dağ kadrosunun yüzde 11’i kadınlardan oluşuyor.

461 DENEK

2 yıl süren araştırmada toplam 461 PKK’lı denek olarak kullanıldı. O dönemde dağda 5 bin PKK’lı olduğu düşünüldüğünde yüzde 8 modelleme yapılmış oldu.


facebook'ta paylaş

facebook'ta paylaş!