Salı, Aralık 15, 2009

Ekonomide alarm : Tam bitti derken ikinci dalga mı geliyor?

2009’un son günleri beklenenden hareketli olmaya başladı. Dünya piyasalarında endişeler artıyor.


İlk başta Dubai’nin emlak şirketi 26 milyar dolarlık borcuna erteleme istedi. Bununa birlikte piyasalarda kısa süreli bir tedirginlik yaşandı. Daha sonra gündeme 250 milyar Euro’yu aşan kamu borçları yüzünden nefes alamayacak hale gelen Yunanistan geldi. Ek borçlanma sınırını gayrı safi yurtiçi hâsılanın %9’una çekmeyi de başaramayan Yunanistan’ın kredi notu reyting ajansları tarafından düşürüldü ve bu AB üyesi kredi riski yüksek ülkeler sınıfına dâhil oldu. Euro bölgesinin kredi notu en düşük ülkesi artık Yunanistan. Euro kullanan bir AB ülkesinin borçlarını ödeyememe tehlikesine sürüklenmesi Yunan bankalarının borsada hızla değer kaybetmesine, Avrupa ortak para biriminin döviz piyasalarında baskı altına girmesine ve Avrupa borsa endekslerinin puan kaybetmesine yol açtı.

Dubai, Yunanistan, şimdi de İspanya!

Küresel krizinde suçlu bulanan taraflardan kredi derecelendirme kuruluşları yine yılın son günlerinde gündeme oturdu. Yunanistan’ın kredi notunun indirilmesinin ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), İspanya’nın not görünümünü durağandan negatife çekmesi tedirginliği arttırdı
S&P’den yapılan açıklamada, İspanya’nın “AA “ olan uzun dönem ve “A-1” olan kısa dönem kredi notlarının ise teyit edildiği bildirildi.
Kredi derecelendirme kuruluşu, ülkenin kredi notunu ocak ayında “AAA”dan “AA “ya indirmişti.
S&P, görünümün durağandan negatife çekilmesine gerekçe olarak, gayri safi yurt içi hasılanın yavaş büyüme beklentisi ve ısrarlı yüksek mali açığı gösterdi.
Negatif görünümün mali ve dış dengesizliklerin çözümü konusunda otoritelerin daha agresif önlemler almaması durumunda kredi notunun gelecek iki yıl içinde indirilebileceği riskini de yansıttığını belirten kuruluş, ancak İspanya’nın düzenlemeleri yapmak için hala vakti olduğunu kaydetti.
İspanya’da işsizlik iki yıldan daha az süre içinde Avrupa Birliği’nin en yüksek seviyesi olan yüzde 18’e çıktı. İspanya’nın 2010’un başlarından önce resesyondan çıkması beklenmiyor.

Dört Avruupa ülkesi daha iflasın eşiğinde!

2009’da bankacılık sektöründe yaşanan sıkıntılar nedeniyle Avrupa’nın canını sıkan Doğu Avrupa yeniden tedirginliği arttırıyor. Şu an Avrupa’da iflas riski artan ülkelerin başında Yunanistan, Portekiz, İrlanda ve Macaristan var.

Haber kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Facebook'tan çok tartışılacak bir karar daha!

Üyelerin başlangıçta geçerli olan gizlilik ayarları gevşetilerek üçüncü şahıslar tarafından daha kolay 'bulunabilir' hale getirildi. Elbette sonradan ayar yapılarak saklanmak hala mümkün.

Sosyal ağların lideri konumundaki Facebook, üyelerinin mahremiyetleriyle ilgili ayarları basitleştirerek diğer üyelerin ve üçüncü şahısların üyeyi görme ve profiline ulaşma imkanlarını artırdı.

Twitter gibi mikroblog sitelerinde rastlanan binlerce takipçili üye profilleriyle rekabet edebilmek için alındığı düşünülen karar, evrensel mahremiyet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle şiddetle eleştiriliyor.

Üyelik ve görünürlükle ilgili başlangıç ayarlarında bugüne kadar gizlilik esas alınıyordu. Son kararla kuralları biraz gevşeten Facebook, üye kendisi değiştirinceye kadar, başlangıçta geçerli olacak görünürlük ayarını daha geniş bir kitleye açık hale getirdi. Yeni uygulamayla Facebook üyelerinin profillerinde yapacakları değişiklikler, Google gibi arama motorlarında da daha sık görüntülenecek.

Her ne kadar uygulama üyeye gizlilik ayarlarını sonradan daraltma, kendi seçtiği arkadaşlar dışında üçüncü şahıs ve kişilere tamamen yasaklama hakkı verse de, Facebook’un kararı şiddetle eleştiriliyor. Çünkü Facebook üyelerinin yüzde 80’inden fazlası, ilk üye olduklarında geçerli olan başlangıç ayarları neyse onunla devam ediyor ve ayarlar kısmına girip değişiklik yapmıyor.

Facebook ise mahremiyeti ihlal suçlamalarını reddediyor ve kararın sadece üyelerin önemli gördüğü güncellemeleri arkadaşlarıyla daha kolay paylaşmasını amaçladığını iddia ediyor.

Haber kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Fenerbahçe'nin seks partileri Hollanda basınının da dilinde...

Fenerbahçe, Hollanda basınının gündeminden düşmüyor. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Algemeen Dagblad (AD), Fenerbahçe'nin ligde aldığı kötü sonuçların nedeninin seks partileri olduğunu iddia etti.

Gazete, "Fenerbahçe'deki kötü gidişin nedeni seks partileri!" başlığı altında verdiği haberde, takımın önemli oyuncularından olan Brezilyalı Fabio Bilica (30), Vederson (28) ve Santos'un (26) İstanbul'da farklı otellerde saatlerce süren seks partileri koşuşturması yaptıkları iddiasında bulundu. İngiltere doğumlu Kazım Kazım'ın da (23) bu gruba dahil olduğunu yazan gazete, Bild gazetesinde yayınlanan habere dayanarak ortaya attığı iddiada Kazım Kazım'ın farklı kadınlar ile aynı anda grup seks yaptığı iddiasında bulundu.

Gazete aynı zamanda bu dört futbolcunun yönetim kurulu odasına çağrılarak gece yaşantıları konusunda kendilerinden bir rapor istendiğini iddia etti.

Alman teknik direktör Christoph Daum'un gazetecilerle ilgili yaptığı, "Gazeteciler sanki cadı avına gider gibi futbolcularımızı takip ediyor. Onlar bizi yerlebir yapmanın peşinde." açıklamasına da haberinde yer verdi.

Haber kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

TSK açıkladı : Ne Facebook'umuz var, ne de Twitter!

Genelkurmay Başkanlığı’ndan sosyal paylaşım sitesi Twitter’da adına açılan hesabın kendisine ait olmadığı açıklaması geldi.

Son yıllarda internetteki sosyal paylaşım siteleri milyonlaca kişiyi birbirine bağlıyor. Bu siteler içerisinde en etkili ve yaygınlarından biri de Twitter.

140 karaktere kadar iletileri hızla milyonlarca kişiye ulaştırılmasını sağlayan Twitter, özellikle İran seçimleri sonrasında muhalif göstericilerin birbirleriyle iletişim kurmalarını ve yaşanan olayların tüm dünyaya ulaştırılmasını sağlamıştı. İran devletinin tüm çabalarına rağmen bu iletişim kırılamamıştı.

Kısa bir süre önce Genelkurmay adına Twitter’da bir hesap açıldı. Bu hesapta sadece Genelkurmay’ın yaptığı basın açıklamaları ve bilgi notlarına ait linkler yer alıyor. Ancak Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada Türk Silahlı Kuvvetleri’nin resmi internet sitesinin “www.tsk.tr” olduğu belirtti.

Üç maddelik açıklama, www.tsk.tr dışında internet sitelerinin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişkisinin olmadığı ve bu ve benzeri sitelerin yayınlarına güvenilmemesi gerektiği belirtildi.

Twitter’da üye olan herkes, istediği ad altında hesap açabiliyor. Daha önce alınmadığı takdirde istediği ad altında hesap açılabiliyor. Bu konuda herhangi bir engelleme yok.

Haber kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

facebook'ta paylaş!