Çarşamba, Aralık 17, 2008

Irak'ta ayakkabı özgürlük sembolü oldu!

Irak’ta, 14 Aralık günü basın toplantısı sırasında ABD Başkanı George Bush’a
ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci Muntasar El Zeydi, Iraklı yetkililerce sorgulanırken, ayakkabılarına da delil olarak el konuluyor. Iraklı yetkililer, Başbakan Nuri El Maliki’nin makamında korumaları tarafından sorgulanan gazetecinin 20’li yaşlarda olduğunu, ayakkabılarının kanıt teşkil ettiğini söyledi. Yetkililer, daha önce Zeydi’nin alkol ve uyuşturucu testinden geçirildikten sonra, Bush’a yakkabısını fırlatması için kendisine para verilip verilmediğini ortaya çıkarmak amacıyla sorguya çekildiğini belirtmişti. Bu arada, El Zeydi’nin meslektaşları, gazetecinin geçen yıl Şii militanlarca kaçırıldığını, çalıştığı televizyon kanalı El Bağdadi’nin olaya müdahalesinin ardından serbest bırakıldığını söyledi. El Bağdadi televizyonu da, ayakkabı fırlatma görüntülerinin yanı sıra El Zeydi’nin bırakılması çağrılarını defalarca yayımlıyor. Kahire’deki El Bağdadi televizyonunun yöneticisi Abdülhamid El Sayeh, muhabirlerinin serbest bırakılması için herkesi seferber ettiklerini, dünya çapında birçok kuruluşun da kendileriyle birlikte olduğunu söyledi. El Sayeh, bu olayın muhabirin bırakılması ya da aksine yargılanması konusunda Iraklılar ile Amerikalılar için bir test olduğunu ifade etti. El Bağdadi televizyonu, El Zeydi’nin bırakılması için dünya çapında gazetecilere dayanışma çağrısında bulunmuştu.


Bu olaydan sonra günümüze kadar yaşananlar gösterdi ki Irak'ta atılan ayakkabı Iraklıların özgürlük sembolü haline getirilmiş durumda. Ayrıca birçok internet sitesi de bu olayın popülerliğini fırsat bilerek "Bush'a ayyakabı fırlatma!" flash oyunlarıyla kullanıcılarına hizmet vermekte( Kapitalist dünyada herşey ticaret imgesi olabiliyormuş!). Bu oyunların ne kadar çok oyanandığını "Google"da yapacağınız basit ve hızlı bir arama ile siz de görebilirsiniz.

Gitgide fenomen haline gelen ayakkabı olayı ile alakalı çıkan birkaç dedikoduyu da dile getireyim istiyorum yeri gelmişken. Bush'un kafasına nişan alınan ayakkabının Türkiye'de üretildiği artık kesin olarak biliniyor, ancak hangi firmanın ürettiği polemik konusu olmuş durumda. Haberlere çıkan çeşitli firmalar bu onura(!) sahip olmak için yarışıyorlar neredeyse. Ayrıca Dubai'li bir iş adamının Bush'a atılan malum ayakkabıya 10M $ vermeye hazır olduğu da gelen haberler arasında.

Giderek magazinleşse de ayyakkabı olayı yıllar boyu unutulmayacak ve 2008'i uğurladığımız şu günlerde bizi gülümseten bir anı olarak almanaklarımıza girecek. Aslında altında yatan gerçeklere de bakıldığında çok ciddi olduğu ve alınacak dersler olduğu görmek gerek, ama tabi anlayana!

Hiç yorum yok:

facebook'ta paylaş!