Salı, Şubat 10, 2009

Baykal'dan AB atağı!

Just click to read this post in English!
Klicken Sie einfach auf diese Nachricht zu lesen, in Deutsch!
この記事を読むには日本語でクリックするだけ!

CHP lideri Baykal, 5 yıl aradan sonra geldiği Brüksel’de AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’le görüştü. “Müzakerelere destek olmak görevimiz” diyen Baykal, AB Komisyonu Başkanı Barroso’yla da bir araya gelecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da 5 yıllık bir aradan sonra, Brüksel’de temaslarda bulunuyor. Erdoğan’ın, “Muhalefet tamamıyla Avrupa Birliği’ne karşı!” mesajının ardından gerçekleşen ziyaret, AB’de CHP konusunda hakim olan olumsuz imajı mümkün olduğu kadar değiştirme amacı da taşıyor.
Baykal, AB’yle ilk temasını Komisyon’un Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’le gerçekleştirdi. Rehn, “Hem hükümetle hem de muhalefetle çalışmayı sürdüreceğiz.” derken, Baykal da partisinin AB sürecine verdiği önemin altını çizerek “Zorlukların aşılması için üzerimize düşen rolü oynayacağız.” mesajı verdi.

‘Temaslarımız sürecek’

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Baykal, Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler açısından olumsuz mesajların ağırlık kazandığı bir dönemden geçildiğinin altını çizerek “Ziyaretimiz, Türkiye-Avrupa ilişkilerine verdiğimiz önemi gösteriyor.” dedi. Mevcut zorlukların her iki tarafın olumlu yaklaşımlarıyla çözüme ulaştırılması ve müzakerelerin üyelikle sonuçlandırılması gerektiğini söyleyen Baykal, “Bizim AB’yle ilişkilerimiz, resmi ve hükümet düzeyindeki ilişkilerin ötesinde bir boyuta sahip. Müzakerelere destek olmak görevimizdir. AB yetkilileriyle temaslarımız sürecek. Türkiye’de de zorlukların aşılması için üzerimize düşen rolü oynayacağız.” dedi.

‘İşbirliğimiz devam edecek’

Rehn de Komisyon’un yönteminin ülkedeki tüm demokratik güçlerle birlikte çalışmak olduğunu kaydederek “Hem hükümetle hem de muhalefetle çalışmayı sürdüreceğiz. Sayın Baykal’la da uzun bir geçmişe sahip olan işbirliğimizi sürdüreceğiz.” diye konuştu. CHP’nin 'çarşaf açılımı!' konusunda doğrudan bir yorumda bulunmaktan kaçınan Rehn, “Avrupa’ya yönelim ve Türkiye’deki farklı hayat tarzlarını kaynaştırma konusunda demokratik laiklik ruhu temelinde geniş çaplı toplumsal uzlaşı bulunması önemli.” dedi.

Bugün, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz’la da bir araya gelecek olan Baykal ayrıca, CHP’nin AB sürecine bakışını Avrupa Politikalar Merkezi’nde (EPC) yapacağı bir konuşmada anlatacak.

Bu haber alıntıdır. Orjinaline ulaşmak için tıklayınız.

Blog'cudan :

"Uzun zamandan beri kendini AKP'yi eleştirmeye adayan sayın Baykal sonunda muhalefetin başka görevlerinin de olduğunu anlamış görünüyor. Bu attığı adımı aslında inandırıcı buluyorum çünkü ülkemiz seçim arifesindeyken milletin oylarını çekebilecek bir sürü fırsat varken kendisinin AB sürecine odaklanması fevkalade birşey. Sanırım bu görevi kurmaylarına ve adaylarına bırakmış durumda. Öte yandan başbakan sayın Erdoğan ise seçim öncesi ne kadar çalıştıkları göstermek istercesine sürekli açılışlara katılıyor ve nutuk atıyor. Ben başbakanımı da AB sürecinde görmek istiyorum. Burdan kendisine duyurulur!"

Hiç yorum yok:

facebook'ta paylaş!