Salı, Kasım 24, 2009

'Akılsız' telefon kalmayacak, hayatımız daha mobil ve daha kolay olacak.

İnternet ve iş uygulamalarıyla hayatı kolaylaştıran ve fiyatları da gittikçe düşen 'akıllı telefon'lara (smart phone) rağbet sürüyor. 2012 yılına kadar her yıl akıllı telefon pazarının yüzde 20 oranında büyüyeceği ve Dünya genelinde milyonlarca insanın işlerini mobil cihazlardan takip edeceği tahmin ediliyor.

CCS Insight firmasının araştırmasına göre Nokia'nın Symbian ve Google'a ait Android işletim sistemleri düşük fiyatlı akıllı telefonlar için uyarlanarak fiyat tabanını 150€'ya kadar çekecek.

Akıllı telefonlarda kullanılan uygulamaların çeşitliliği ve sayısı da hızla artıyor. Araştırma şirketi Gartner'a göre, pazarda ön plana çıkmak isteyen cihaz üreticileri, her yeni modelde akıllı cep telefonlarına yeni özellikler eklerken, yazılım endüstrisi de boş durmuyor ve bu cihazlara yönelik uygulamaları geliştiriyor. Şüphesiz rekabetten en çok tüketiciler ya da son kullanıcılar yararlanıyor.

Haberin de Gartner raporuna göre, üç yıl sonra, yüz milyonlarca kişi tarafından kullanılacak en popüler 10 mobil uygulama şöyle:

Para transferi: Bu hizmetle kullanıcılar sadece bir SMS ile para transferi gerçekleştirebilecek.

LBS: Bilgi ve eğlence gibi uygulamalardan oluşan LBS (Location Based Services) hizmetleri daha da yayılacak. 2012 yılında 500 milyondan fazla kişi bu hizmetlerden yararlanacak.

Mobil Arama: Kullanıcılar, cihazları üzerinden birden fazla arama sağlayıcıya ulaşarak ihtiyaç duydukları bilgiye mobil ortamda ulaşacaklar.

Mobil Tarama: Bugün piyasaya sürülen mobil cihazların yüzde 60'ından fazlasında internet tarayıcısı bulunuyor. 2013 yılına gelindiğinde bu oranın yüzde 80'e ulaşacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte mobil tarama iş-tüketici (business-to-consumer B2C) stratejisinin en önemli parçası olacak.

Haberin orjinaline ulaşmak için ntvmsnbc.com

Hiç yorum yok:

facebook'ta paylaş!