Salı, Ağustos 04, 2009

Erasmus Vize Bilgilendirmesi 4 : 90 günlük vizem bitti, şimdi ne olacak!

Evet arkadaşlar umuyorum ki bu yazıyı okuyan hepiniz güzel bir 90 günlük Erasmus dönemi geçirmiş ve geriye kalan günlerinizi değerlendirmek için planlarınızı yapmaya başlamışsınızdır. Erasmus sürecinde bizler kendimizi akıp giden hayata öyle bir kaptırıyoruz ki vizemizin bitiş tarihi geldiğinde hem 90 günün bu kadar çabuk nasıl geçtiğine inanamıyor, hem de ne yapacağımızı bilmediğimiz için panikliyoruz. Aslında yapılması gerekenler çok kolay ve süreç çok hızlı ilerliyor.


Umarım ki sizi konuk eden kurum kayıt işlemlerinizi yaparken sizin oturma izni başvurularınızı alıp bulunduğunuz şehrin ilgili birimine iletmiştir, bizim ve genellikle herkesin Erasmus süreci böyle işliyor aslında ama yinede emin olmakta fayda var . Eğer başınızdan böyle bir uygulama geçmediyse mutlaka kurumunuza durumu sorun eğer içinden çıkamayacağınız bir durum olursa gönderen kurumunuzla ve bulunduğunuz şehrin idari kesimi ile bağlantıya geçin.

Ben hepimizin oturma izni başvurusunu eksiksiz bir biçimde tamamladığını varsayarak konuya devam ediyorum. Eğer sizler vizenizin bittiğini farkederseniz, farkederiz yahu demeyin insanın başına gelmiyor değil, hemen sizinle ilgilenen kuruma haber verip yaşadığınız durumda ne yapılması gerektiği konusunda bilgilenin. Genelde bulunduğunuz şehrin Uluslararası İlişkiler ofisinden ya da Göçmen Büros'undan bir randevu alınıyor adınıza. Randevu zamanı geldiğinde ofise pasaportumuzla gidiyoruz ve durumumuzda başvuru yaptığımız koşullara göre bir değişiklik yok ise vizemiz yerini oturma izni başvuru formunda yazdığımız dönüş tarihimizi iiçeren oturma iznine bırakıyor.

Dediğim gibi ekstrem durumlarda daha yetkili birimlerle en acilinden iletişim kurmaya çalışın.


Bu kadar basit bir süreç sonrasında oturma iznimize kavuşuyoruz. Peki nedir bu oturma izni, ne işe yarar ve vizeden farkı nedir?

Oturma iznini kabataslak açıklarsak, turistlik amaç dışında yapılan gezilerde başka ülke vatandaşlarının kalacağı ülkede kalacağı süre boyunca yasal olarak konaklamsı için gereken belgedir.

Oturma izninin vizeden farkı uzun süreli olması ve içerdiği çalışma iznidir. Alacağınız oturma izni süresine bakılmaksızın (Benim oturma iznim 72 gün olmasına rağmen 90 iş günü çalışma iznim vardı mesela!) 1 yıl içinde 90 iş günü çalışma izni ile birlikte gelir ve bulunduğunuz ülkede size para kazanma fırsatını sunar, yasal açıdan.

Ayrıca oturma izinleri vizeden daha forsludur diyebiliriz. Yani size o ülke tarafından güvenildiğini belirtir. Havaalanlarında karşılaşacağınız abuk subuk soru sayısını da azaltır zannımca.

Benim bu konu hakkında yazacaklarım bu kadar. Eğer herhangi bir sorunuz varsa yorum yaparak bana ulaşabilirsiniz.

Ayrıca okuduğunuz yazıyı aşğıda yeralan puanlandırma sistemiyle değerlendirip blog'umu geliştirmeme yardım ederseniz sevininrim.

İyi Erasmuslar, Alpkan KOCA.

Hiç yorum yok:

facebook'ta paylaş!