Cuma, Şubat 06, 2009

IMF'den G-20 için değerlendirme notu!

Just click to read this post in English!
Klicken Sie einfach auf diese Nachricht zu lesen, in Deutsch!
この記事を読むには日本語でクリックするだけ!

Uluslararası Para Fonu IMF’nin, dünyanın en büyük ekonomilerini kapsayan G-20 grubunun 31 Ocak ve 1 Şubat tarihlerinde İngiltere’nin başkenti Londra’da yaptığı bakanlar toplantısı için hazırladığı değerlendirme notunda, krizle kararlı mücadele çağrısı yapılırken, Türkiye’nin ekonomisinin bu yıl yüzde 1,5 oranında küçülmesinin, gelecek yıl da yüzde 3,5 büyümesinin beklendiği belirtildi.

IMF’nin değerlendirmesinde Türk ekonomisinin, yılbaşından yıl sonu esasına göre 2008’de yüzde 1 büyüdüğü tahminine yer verilirken, 2009 için beklenti, yüzde 1,5 küçülme, 2010 için de beklenti, yüzde 3,5 büyüme olarak dile getirildi.

Değerlendirmede yine yılbaşı-yılsonu karşılaştırmalarına göre Türkiye’de enflasyon 2008’de yüzde 10,4 olarak tahmin edilirken, enflasyonun, bu yıl yüzde 7,9’a, 2010’da da yüzde 6,9’a düşmesinin beklendiği kaydedildi. Değerlendirmede, toplam dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 0,5 oranında büyüyeceği yönünde ocak ayı sonunda IMF’nın yaptığı tahmin yinelenerek, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,6 küçüleceği, Euro bölgesinin de bu yıl yüzde 2 küçüleceği beklentisi hatırlatıldı.
IMF değerlendirmesinde, sanayileşmiş ve gelişmekte olan piyasalardan oluşan G-20 üyesi ülkelerin, küresel ekonomik ve finansal krize karşı, talebi artırıcı ve finans sistemini temizleyici kararlı politikalar izlemeleri önerildi.

Değerlendirmede, küresel krizi tetikleyen ABD’deki emlak fiyatlarındaki düşmenin, daha önce sanılandan daha uzun süre devam edeceği ve 2010’da da sürebileceği dile getirildi. Küresel olarak işsizliğin artması beklentisine de
işaret edildi. G-20 ülkeleri liderleri, 2 Nisan tarihinde Londra’da biraraya gelecekler.

Bu haber alıntıdır. Orjinaline ulaşmak için tıklayınız.

Blog'cudan:

"Beklendiği gibi yine ekonomi ile ilgili karamsar bir rapor ile karşımıza geldi IMF. Son günlerde hükümetin IMF ile olan stand-by anlaşmasını yenileyip yenilemeyeciği tartışılırken IMF'den gelen böyle bir karamsar bir açıklama beni vatandaş olarak bazı düşüncelere itti.

İhracatın giderek düştüğü(özellikle otomotiv sektöründe) şu günlerde ülke ekonomisini kurtarmak için atılması gereken önemli adımlar ne yazık ki atılmıyor ve ekonomi konuşulması gereken zirvelerde bile Filistin konuşuluyor. Ülke temsilcimiz olan Tayyip Erdoğan'ının kendisini kaptırdığı populizm havasında biran önce kurtulması ve ekonomik olark geröekleri görmnesi gerkiyor. Çünkü kendi ülkesi ile ilgilenmek yerine başkalrının işlerine burnunu sokan ülkelerin ne halde olduğu gayet ortada. Aslında dünyayı nerelere sürüklediği gayet ortada demek daha doğru sanırım.

Günler geçiyor ve yaratılan sanal gündemler sayesinde geröeklerin üstü örtülüyor. Bu ülkede genç nufus gelceğinden umutsuz ama bunu lafı bile edilmiyor. Bence buna karşı artık sosyal bir tepki konulmalı ve hükümetin gerçekleri görmesi ve gerekn adımları atması için gerekenler yapılmadır."

Hiç yorum yok:

facebook'ta paylaş!